Jellemzők
Az ősi azték és inka kultúra egyik meghatározó tápláléka volt. Népszerűsége Közép- és Dél-Amerikában a mai napig töretlen, több fajtáját termesztik és fogyasztják az apró magjaiból készült ételeket.
Az amarántot álgabonaként szokás megnevezni, mivel beltartalmi tulajdonságai és felhasználhatósága nagyban hasonlít a gabonákéra, de növénytanilag a disznóparajfélék családjába tartozó kétszikű növény. Neve a görög amarantos szóból ered, ami a „nem hervadó virág” jelentéssel bír.
Amarántliszt felhasználási javaslat
Sárga héjú fajtája a kukoricához hasonlóan alkalmas pattogtatásra, extrudálásra, az így kapott termék kitűnő választás reggeli müzlikbe, krémlevesekbe levesbetétnek. Lisztje tésztákban 10-30 %-ban használható búzaliszt helyett. E százalék fölötti alkalmazása jellegzetes íze miatt nem javasolt. Megfőzve, fűszerezve, alkalmas köretnek, tölteléknek, panírnak. Számos édesség alapanyagául is szolgál.
Tápérték
– Energia: 1145 kJ / 269,5 kcal
– Zsír: 16 g
– amelyből telített zsírsavak: 1,5 g
– Szénhidrát: 2 g
– amelyből cukor: 0,2 g
– Fehérje: 25,8 g
– Rost: 38 g
– Só: 0 g
Tárolás
- Száraz, hűvös, de nem fagymentes helyen, napfénytől védve
Értékelések
Még nincsenek értékelések.