Az étrendbe rendszeresen beillesztett spenót szinte kimeríthetetlen egészségügyi előnyökkel jár a szervezet számára.
Mitől olyan egészséges a spenót?
Mindannyian tudjuk, hogy ez a zöld, leveles növény, a spenót, bőséges forrása a vasnak és a klorofillnak, rostjai pedig tisztán tartják a bensőnket. De van még valami ezen kívül is. Minden jóakaró és minden orvos ajánlja a spenót fogyasztását a várandós és szoptató anyukáknak, a menstruáló nőknek, a növésben levő gyerekeknek, és mindazoknak, akik vérszegények. Mára köztudott, hogy a spenót vastartalma sokkal jobban megfelel az emberi szervezet szükségleteinek, mint a vörös húsok.
Mindenki ismeri a spenótot, mely gazdag forrása a vasnak és klorofillnak. Emellett rendkívül rosttartalmú, ami támogatja az emésztést. Ám ez még nem minden. A spenót fogyasztását számos szakember és orvos ajánlja várandós és szoptató anyukáknak, menstruáló nőknek, növésben lévő gyerekeknek, valamint mindazoknak, akik vérszegények. Napjainkra általánosan elfogadott tény, hogy a spenót vas tartalma hatékonyabban fejti ki hatását az emberi szervezetben.
A vas nemcsak segíti az egészséges hemoglobin termelést a testünkben, hanem pozitív hatással van memóriánkra és az agy teljesítményére is. Továbbá, egereken végzett kísérletek kimutatták, hogy a vasban gazdag étrend javítja az idősebb rágcsálók kognitív és motorikus képességeit.
Minden falatja szinte az összes, az emberi test számára hasznos tápanyaggal van tele, összehasonlítva bármely más étellel.
A spenót csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát.
A spenót gazdag különböző flavonoidokban, melyek hatékonyan küzdenek a súlyos betegségek ellen. Ezek a tápanyagok ellensúlyozzák a szabadgyökök káros hatásait.
Vizsgálatok igazolták, hogy a spenót fogyasztása javítja a bélrendszerben található jótékony baktériumok összetételét, ami hozzájárulhat a daganatok kialakulásának csökkentéséhez. Emellett a spenót diéta normalizálja a szervezetben található gyulladásokat szabályozó zsírsavak szintjét is.
Gazdag antioxidánsok forrása is, melyek kiemelkedő szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében és a betegségek megelőzésében. Kiváló antioxidánsai például a kvercetin és a kempferol, amelyek olyan flavonoidok, melyek védelmet nyújthatnak a gyulladással, szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint rákos megbetegedésekkel szemben.
A spenót Glicerolipideket tartalmaz, melyek gátolják az új erek kialakulását a rákos daganatokban, így megakadályozzák azok további növekedését, mivel ezek az erek táplálják a daganatot.
Vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
A spenót a természetes nitrátvegyületek forrása, melyek kibővítik az ereket, elősegítve a véráramlást és enyhítve a szív terhelését. Egy kisebb tanulmány, amely a The Journal of Nutrition című folyóiratban jelent meg, 11 férfi és 7 nő részvételével, négy különböző nitrátban gazdag italt vizsgált, köztük egy spenótot tartalmazót. A kutatók megállapították, hogy a vér nitrátszintje minden négy ital fogyasztása után emelkedett.
A spenót alapú ital mellett a diasztolés vérnyomás is csökkent a céklalé és madársalátából készült italokhoz képest. Az alacsonyabb diasztolés vérnyomás az italok fogyasztását követő öt óra múlva is megmaradt. (A diasztolés vérnyomás az artériákban a szív összehúzódása közötti időszakban mért nyomás alacsonyabb értékét mutatja.)
Természetes szépséget kölcsönöz a bőrnek a spenót.
A spenótban magas A-vitamin tartalom, amely elengedhetetlen a haj hidratálásához és a faggyútermeléshez. Az A-vitamin továbbá nélkülözhetetlen a test minden szövetének növekedéséhez, ideértve a bőrt és a hajat is. Az Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézete szerint az A-vitamin egy olyan vegyület, amelyet retinoidoknak neveznek, és gyakran megtalálható az öregedésgátló bőrápoló kozmetikumokban.
Ezen felül a C-vitamin is fontos a bőr fiatalos megjelenésének megőrzése és a sebgyógyulás támogatása szempontjából. Megan Ware dietetikus azt is megjegyezte, hogy a bőr és a haj kollagén szerkezetének megfelelő kialakításához és fenntartásához szükség van megfelelő C-vitaminbevitelre, amit a spenót fogyasztásával elérhetünk.
Valódi multivitamin lehet a spenót
Spenót, a növények királynője, különleges értékeket hordoz magában. Gazdag luteinben és természetes karotinban, amelyek fontos szerepet játszanak az emberi egészség fenntartásában. A lutein például esszenciális tápanyag a szem egészsége szempontjából, mivel segíthet a szemben található sárgafolt (makula) védelmében, és hozzájárulhat a jó látáshoz.
Kiváló gyulladástcsökkentő a spenót
Az spenót gyulladáscsökkentő tulajdonságai is kiemelkedőek. A benne található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni az gyulladásokat a testben, ami hosszú távon hozzájárulhat a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez.
Összességében a spenót egy igazi egészséges csemegének számít. Gazdag tápanyagokban, antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben, miközben alacsony kalóriatartalmú és finom is. Tehát ne habozz beilleszteni étrendedbe, és élvezd az egészségügyi előnyeit!
A spenót segít a látás javításában.
Az életkorral összefüggő makula degeneráció (AMD) kockázatának csökkentésében fontos szerepet játszó antioxidáns, a lutein, megtalálható a spenótban. Az AMD olyan szembetegség, ami az életkor előrehaladtával kialakulhat, és olyan tevékenységekhez szükséges éles, központi látást érinti, mint az olvasás vagy a vezetés. Ez a betegség az 50 éves és annál idősebb korosztályban gyakori, és jelenleg nincs rá gyógymód vagy kezelés, ezért a megelőzés kiemelten fontos.
Egy japán kutatásban 11 egészséges, nem dohányzó résztvevő szemeit vizsgálták, akik két hónapig napi 75 mg fagyasztott spenótot fogyasztottak, ami nagyjából 10 mg luteint tartalmazott.
Az eredmények szerint a luteinben gazdag spenót fogyasztása növelte a vér lutein szintjét és emelte a makula pigment optikai sűrűségét (MPOD). Ez rendkívül fontos, mert a makula pigment egyfajta védelmet nyújt a szemnek, hasonlóan a belső napszemüveghez, és az alacsony vagy csökkent MPOD az AMD kialakulásának kockázati tényezője lehet.
Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a spenót rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az AMD kockázatának csökkentéséhez.
Életerővel ajándékoz meg
Bizonyított tény, hogy a kalóriaszegény ételek is tudnak energiát szolgáltatni. Például, a spenót kiváló vasforrás, ami elengedhetetlen az oxigén termeléséhez a szervezetben. A benne található α-liponsav segíti az antioxidánsoknak kifejteni sejtregeneráló hatásukat is. Emellett segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában, így csökkentve a napi nassolási vágyat.
Spenót fogyasztásának veszélye
Megan Ware dietetikus figyelmeztet, hogy ha valaki vérhígító gyógyszert, például Coumadint (warfarint) szed, akkor óvatosnak kell lennie a spenótfogyasztás hirtelen növelésével. A spenót magas K-vitamin tartalmával hozzájárul a véralvadáshoz, és túlzott fogyasztása felesleges káliummennyiséget vihet be a vérbe, ami kemény kristályok képződését okozhatja a vesékben. Ezek a kristályok nem oldódnak fel, és súlyosbíthatják a vesebetegséget.
Emellett a spenót oxalátokat is tartalmaz, amelyek ártalmasak lehetnek azok számára, akik vese- vagy epehólyagproblémákkal küzdenek.
Spenót fogyasztása a vércukorszintet is csökkentheti, és mivel a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek is ezt a célt szolgálják, a két kezelés együttes alkalmazása túl alacsony vércukorszintet okozhat. Ezért fontos szorosan figyelni és szükség esetén módosítani a cukorbetegség gyógyszerek adagját.