Barion Pixel

Milyen pozitív hatásai vannak az ashwagandha rendszeres fogyasztásának?

Milyen pozitív hatásai vannak az ashwagandha rendszeres fogyasztásának?

Az ashwagandha, amit más néven indiai ginszengnek is neveznek, egy kövér cserje, mely ovális levelekkel és sárga virágokkal rendelkezik. Annak ellenére, hogy néha indiai ginszengként említik, az ashwagandha és a ginszeng nem állnak rokoni kapcsolatban. Ennek a gyógynövénynek mazsola méretű vörös gyümölcsei vannak. Eredeti élőhelye India, Észak-Afrika és a Közel-Kelet száraz területei, azonban napjainkban megtalálható az enyhébb éghajlatú Egyesült Államokban is.

Az ashwagandhát az ősi időkben nemcsak a memória és kognitív képességek fejlesztésére alkalmazták, hanem számos más egészségügyi állapot kezelésére is. Az ajurvédikus hagyományos orvoslásban például az ashwagandhát az emlékezet és kognitív funkciók javítására használják az enyhe kognitív zavarban szenvedő egyének számára. Gyakran előfordul, hogy a kognitív hanyatlás az öregedési folyamatokkal társul. Egy nemrégiben közzétett kutatás kimutatta, hogy az ashwagandha biztonságos és hatékony gyógynövényként alkalmazva képes javítani az emlékezetet. Ennek eredményeképpen a növény hagyományos felhasználása tudományos alapokon is megerősítést nyert.

A fent említett tanulmányban 50 olyan felnőttet vontak be, akik enyhe kognitív károsodással éltek. Ezen résztvevőknek naponta kétszer adtak vagy 300 mg ashwagandha gyökérkivonatot vagy placebót egy nyolc hetes időszak alatt. A kutatók ezt követően többféle memória- és kognitív tesztet végeztek el. Az eredmények kimutatták, hogy azok, akik ashwagandha kivonatot kaptak, szignifikáns előrelépést tapasztaltak mind a rövid távú, mind az általános memóriájuk terén. Továbbá, javulás mutatkozott a végrehajtó funkciókban, a folyamatos figyelemben és az információfeldolgozás sebességében is.

A kutatók tanulmányozták az ashwagandha hatásait az enyhe kognitív károsodással élő személyekre, és az eredmények azt mutatják, hogy ez a növényi kiegészítő biztonságos és hatékony lehet az azonnali és általános memória, a végrehajtó funkciók, valamint az információfeldolgozási sebesség javításában.

Az Ashwagandha pozitív hatásai az egészségre

Az ashwagandha enyhíti a szorongást.

Egy kutatás kimutatta, hogy az ashwagandha hasonló hatással bír a szorongás kezelésére, mint a lorazepám nevű szorongásgátló gyógyszerek, de mellékhatások nélkül. A kutatók ebben a vizsgálatban észlelték, hogy a növény hatékonyan csökkentette a klinikai szorongás mutatóit az agyban, így esetleg jobb alternatívát kínálva a gyógyszeres kezelés helyett.

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Azok, akik stresszes körülmények között élnek, különösen veszélyeztetettek a hosszú távú gyulladás és oxidatív stressz káros hatásaival szemben. Az ashwagandha védelmet nyújt a sejteknek azzal, hogy megakadályozza a szabad gyökök általi sejtkárosodást.

Növeli a szervezet védekezőképességét, segíti az immunrendszer működését.

Túlzott stressz esetén megfigyelhető fizikai tünetek közé tartozik például a kifejezett fáradtság, valamint megfázás és influenza jelentkezése. Kutatások bizonyították, hogy az ashwagandha növeli a fehérvérsejtek számát, amelyek az első védelmi vonalat képezik a test számára a betolakodók ellen. Ezenkívül enyhíti az idegrendszer feszültségét és támogatja az új idegsejtek kialakulását. Fontos tudni, hogy a stressz és a kortizol hozzájárulhatnak az inzulinrezisztencia és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásához. Az ashwagandha kifejezetten anti-stressz és kortizolcsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Csökkenti a pajzsmirigybetegségek tüneteit.

Az ashwagandha fogyasztása előnyös lehet azoknak az embereknek, akik pajzsmirigy-túlműködésben szenvednek. Ebben az állapotban a pajzsmirigy nem képes elegendő mennyiségű anyagcserét szabályozó hormont termelni. Látszólag ez a gyógynövény fokozza a pajzsmirigyhormonok termelődését és visszaállítja a normális szintet a pajzsmirigyproblémákkal küzdő személyeknél.

Az ashwagandha csökkenti a vér glükózszintjét.

Számos tanulmány már vizsgálta az ashwagandha antidiabetikus hatásait. Ennek hátterében a fenolos vegyületek, különösen a flavonoidok jelenléte áll. A kutatások azt mutatják, hogy a flavonoidok rendelkeznek hipoglikémiás aktivitással, és egy olyan kísérlet rágcsálókkal, mely a diabéteszes patkányokat vizsgálta, arra a következtetésre jutott, hogy az ashwagandha kivonatok elősegítették a cukorbetegségben szenvedő patkányok vércukorszintjének normalizálását.

Az kísérletek, melyeket a Reports of Biochemistry and Molecular Biology című tudományos folyóiratban publikáltak, kimutatták, hogy az ashwagandha hatására a fruktózzal táplált patkányoknál csökkent a fruktóz okozta glükózszint-emelkedés, valamint inzulinrezisztencia és gyulladások kialakulásának kockázata.

Növeli a szexuális teljesítményt és javítja a termékenységet.

Az ashwagandhát az ajurvédikus gyógyászatban természetes afrodiziákumként alkalmazzák, ami segíthet a szexuális zavarok kezelésében. Emellett tudományos kutatások is alátámasztják használatának pozitív hatásait a tesztoszteronszint növelésében és a férfiak termékenységének javításában. További részletekért ide és ide kattintva tájékozódhatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük