Naturbit gluténmentes xantan 200g
Guténmentes kenyerek, pékáruk állagának bélzetének javítására szolgáló termék.
Miért kell javítani a gluténmentes pékáruk állagát?
A válasz a gluténmentességben keresendő. A glutén a búzafehérje, más néven a sikér. (Ez okozz a cöliákia esetén az autoimmun betegséget) Ha a lisztnek alacsony a sikér tartalma még a hagyományos búzalisztes pékáruk sem tökéletesek, éppen ezért a hagyományos pékségekben külön pótolják a sikért ilyen esetben és feljavítják vele a lisztet.
De mit tehet az aki gluténmentes (sikérmentes) pékárut készít?
Helyettesíti a sikért más olyan állomány javítókkal – nem kell mesterséges vegyi anyagokra gondolni – amelyek hasonló tulajdonságokat kölcsönöznek a tésztának, és ezáltal gyúrhatóak, formázhatóak és keleszthetőek lesznek.
A Xantán is egy ilyen sikérhelyettesítő:
A Xantángumit (E415) egy baktériumfaj (Xanthomonas campestris) a cukor erjesztése során állítja elő.
Vízben jól oldódó, fehér por állagú anyag, mely kiválóan alkalmazható a gluténmentes tészta megfelelő struktúrájának kialakításához.
Adagolása:
Általában 1 teáskanál elegendő 15 dkg gluténmentes liszthez.
További információk
Tömeg 200 g
Minőségét megőrzi: Gyártástól számított 12 hónapig.
Tárolás: Száraz fénytől védett, hűvös helyen
Kiszerelés: 200 g
Értékelések
Még nincsenek értékelések.