Míves Tojás nélküli sárgarépás száraztészta – szélesmetélt
Különleges, pihentetett, kíméletesen szárított, tojás nélküli, zöldségpürével készült, durum száraztészta. 10-% sárgarépa tartalommal
Mitől különleges?
Különleges: A magas minőségű liszt, a nyers zöldségek, a kíméletesség, a gondosság, a türelem, a nagyrészben kézzel végzett munkafolyamatok, a válogatás, a klasszikus és a fejlett tésztaipari technológiák megfelelő összhangja teszi egyedivé és különlegessé a tésztákat.
Főtt zöldséggel: A nyers zöldséget megfőzik, leszűrik, majd összeturmixolják. Így pürésítve adagolják dagasztás közben a liszthez. A zöldség rostja keveredve a liszttel, más állagú – kicsit könnyedebb – durum tésztát eredményez.
Pihentetett: A pürésített zöldséggel összedolgozott, dagasztott tészta minősége és szerkezete jelentősen megváltozik egy rövid kis pihenőtől, a formázás előtt. A liszt szemeknek van idejük megduzzadni. Így a formázáskor könnyebben alakul ki a tészta megfelelő sikér szerkezete.
Kíméletesen szárított: Minél lassabban és minél szabályozottabb hőmérsékleten és páratartalmon szárítják a tésztákat, azok annál rugalmasabbak és a külső hatásoknak ellenállóbbak lesznek.
Bronz formával készült: A dagasztott pihentetett alapanyag formázása bronz eszközzel történik. Ezáltal a felület érdesebb, rusztikusabb lesz, a tészta felülete pedig ‘megnő’ és jelentősen jobban tudja a mártást felvenni. A mártás nem csúszik le a tésztáról.
Tojás nélküli: A kiváló minőségű durum lisztnek magasabb és jobb minőségű a sikértartalma, mint az átlag ‘puha’ búzának. Ezért nem szükséges hozzáadott ’ragasztó’ tojás a készítéséhez, anélkül is kiváló minőségű a tészta.
Kézzel válogatott, csomagolt: A tésztáik nagy részét kézzel vágják és válogatják. Ennek célja, hogy a tasakokba a hosszú, ép és egész szálak kerüljenek.
Extra méretű: A metéltjeik átlagosan 20-30 cm hosszúságúak, de nem ritka a 40 cm-es is. Mivel hullámosra készítik őket, így a kész tészta a tányéron nagyon szépen mutat.
Felhasználás
Enyhén sós forrásban lévő vízbe öntsük bele a tésztát. Néha kevergessük meg. A tészta vastagságától függően 7-8 percig főzzük. Szűrjük le és keverjük a szószhoz, vagy tálaljuk a szükséges feltéttel.
Összetevők
Durum liszt
víz
Sárgarépa
Só
Tápérték: 100 g
Energia | 1505 kJ/355 kCal |
Zsír | 1.4 g |
amelyből telített zsírsavak | 0.3 g |
Szénhidrát | 73 g |
amelyből cukor | 2.5 g |
Fehérje | 12.6 g |
Só | 1.2 g |
Élelmi rost |
Kiszerelés:
400g
16mm széles
Tárolás
Tárolása száraz, hűvös helyen, nedvességtől és közvetlen napsugárzástól védve történjen.
Allergének
Glutént tartalmazó gabonafélék
A márkáról a termelő saját szavaival
“Egyáltalán soha eszemben sem volt, hogy tésztát készítsek. Előfordult, hogy néha csak úgy kísérletezésképpen készítettem valami kis házi tésztát, de ennyi. Ezt főleg akkor, amikor eszembe jutott a nagymamáim finom húslevese, kézzel készített csipetkével…Minden, egy romlott réteslappal kezdődött. 2017 nyarán, egy este én készítettem vacsorát a családnak, nagy meglepetés várt, amikor kicsomagoltam a réteslapot. A széthajtogatásnál derült ki, hogy belül zöld, és nem a spenót miatt – penészes volt. Elkezdtem az estéimet azzal tölteni, hogy tésztakészítéssel kapcsolatos videókat néztem a Youtubon. Nagyon sokat. Ez adott irányt az alapoknak; zöldségek, kikerics sárga durumliszt, csíkok, formák, színek, állagok stb. Itt láttam először, hogy a zöldséges tésztának határtalan lehetőségei vannak a színek és az ízek kombinációiban.Pedig a tészta isteni finom, ha kellő figyelemmel és tisztelettel készül, minőségi alapanyagokból. Sokkal több, sokkal jobb és sokkal finomabb is lehet, mint ahogyan azt általában gondoljuk és megszoktuk. Miért ne lehetne ez másként? Igen, lehet Magyarországon is jó minőségű, maradandó emlékeket hozó tésztaételeket készíteni. Igaz nagyon sokáig kell akarni, hogy jó, finom és egészséges legyen. Sokáig, évekig. A tészta jött és mindent vitt.”
Értékelések
Még nincsenek értékelések.